martes, 29 de enero de 2013

Els tractaments de conservació

Els tractaments tèrmics sotmeten els aliments a temperatures altes que fan desaparèixer les característiques de l´aliment fresc.
L´escaldat és una operació prèvia en fruites i hortalisses que consisteix a sotmetre el producte a temperatures elevades durant un període curt de temps,gràcies a l´acció de l´aiguao del vapor d´aigua.


L´esterilització aconsegueix la destrucció de tots els tipus de microrganismes presents en l´aliment,però hi provoca canvis substancials.Consisteix a escalfar progressicament l´aliment fins a arribar a temperatures al voltant de 120º.

martes, 22 de enero de 2013

Tècniques de producció

Les granges de cria disposen de femelles reproductores i mascles sementals, per reproduir i fer la cria inicial d´animals.

Les granges productores d´ous,carn,llet o llana,reben els animals joves,ja independents,i els alimenten segons diferents tècniques:
En l´explotació extensiva,el bestiar pastura lliurement pels prats s´alimenta d´herba i ferratge fresc(alfals,blat de moro).

En l´explotació intensiva 


La ramaderia

La ramaderia és el conjunt de tècniques d´explotaxió de bestiar per obtenir les primeres matèries animals bàsiques per a l´alimentació humana i per a la indústria.

jueves, 17 de enero de 2013

Tècniques de conreu

-Els adobs són substàncies que contenen els elements essencials(bàsicament nitrogen,fòsfor i potassi) que la planta necessita per formar la seva estructura.

-El guaret és una tècnica antiga que deixava reposar la terra durant un any després d´1 a 3 anys;això permetia que la terra recuperés la fertilitat de manera natural.

-El monocultiu és una tècnica que consisteix a conrear sempre la mateixa planta.

-El control del medi utilitza diversos dispositius per millorar les condicions de l´ambient on viuen les
plantes.













jueves, 10 de enero de 2013

L´agricultura

L´agricultura és el conjunt de tècniques de conreu que es fan servir per obtenir els recursos vegetals necessaris per a l´alimentacio humana,l´alimentació animal i la indústria.

martes, 8 de enero de 2013

Satisfer la necessitat d´alimentar-se

Podríem definir un aliment com la substància constituïda per aigua,sals minerals i matèria orgànica que aporta als éssers vius els nutrients i l´energia necessaris per satisfer les necessitats vitals.

El sector primari,que implica l´agricultura,la ramaderia i la pesca, i que s´encarrega de la producció de la matèria base.











El sector secundari o indústria alimentària,que transforma la matèria base per tal d´obtenir el producte alimentari.

El sectro terciari,en el qual s´agrupen els magatzems i les cadenes de distribució i venda. Aquest sector
s´encarrega de l´envasament,el transport i la distrubució dels aliments fins al consumidor.